Glavni cilj projekta je suradnja škola koje su uključene u Erasmus+ projekt kako bi se učenicima omogućilo međusobno upoznavanje prije mobilnosti. Projekt će trajati od listopada 2018. do listopada 2019. godine.

Za vrijeme provedbe projekta sudionici će raspravljati o lokalnim i nacionalnim tradicijskim jelima te će postavljati recepte i zadatke. Posebna pozornost pridaje se razvoju jezičnih kompetencija (samo-prezentacija, osnovne informacije o receptima i jelima itd.), digitalnih kompetencija, razvoju školskih vještina i razvoju samopouzdanja i životnih vještina.

 

Naš recept – štrukli

U utorak, 13. studenoga 2018. učenici OOS A2 1 i učenici 5.razreda pripremali su svoje prvo jelo čiji će recept poslati školama partnerima.

Odlučili su se za pripremu zagorskih štrukli od jabuka. Svaki korak u pripremi  marljivo su zabilježili fotoaparatom i kamerom kako bi napravili slikovni recept.

Svi su s veseljem sudjelovali u pripremi kolača.

Pripremali smo Scones

U utorak 27. studenoga 2018. u kuhinji polaznika radne okupacije bilo je vrlo živo. Učenici OOS A2 1 i 5.razreda  pripremali su Scones – kolačiće po receptu škole partnera iz Engleske.

Kolačići su svima bili ukusni i dobili su čistu peticu.

Yorkshire puddings

Učenici OOS A2 1 i učenici 5. razreda isprobali su još jedan engleski recept. U utorak 11. prosinca 2018. pripremali su Yorkshire puding, a ime jela (puding) stvorilo je kod učenika krivu predodžbu kako će gotovo jelo izgledati. Zaključili su da je ovaj puding okusom sličniji našim palačinkama nego pudingu. I puding je dobio visoke ocjene.

Purica s mlincima

Nezaobilazno jelo našeg zavičaja svakako je purica s mlincima, a naći će se na mnogim stolovima u ovo blagdansko vrijeme. Zato su učenici OOS A2 1 i 5. razreda u utorak 18. prosinca 2018. zasukali rukave.  I dok se purica pekla u pećnici, oni su marljivo mijesili, valjali i pekli mlince.

Fritule

Nakon zimskog odmora, učenici 5.razreda su u utorak 15. siječnja 2019. mijesili i pripremali Istarske fritule. Sve su marljivo snimili fotoaparatom i videokamerom kako bi napravili slikovni recept i video upute za pripremu slastice.

Prežgana juha

U tradicionalna hrvatska jela odlučili smo uvrstiti i prežganu juhu. Ovu juhu nekada su jeli mnogi težaci prije odlaska na težak posao, a pomaže i kod probavnih tegoba.

24. siječnja 2019. juhu su pripremali učenici OOS A2 1 i 5.razreda.

Kukuruzna zlevka

U ponudu naših recepata uvrstili smo još jedno slatko  jelo – kukuruznu zlevku.  Ovo jednostavno starinsko jelo pripremio je Ivan, učenik OOS A2 1, a njime su se zasladili svi učenici 5.razreda.

Egg tissues

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. učenici OOS A2 1 i učenici 5. razreda pripremali su Egg tissues prema receptu partnera iz Portugala. Za ovo jelo potrebno je 10 jaja, 2 limuna, 40 g maslina i 300 g sira.

Boiled apples with cane honey

U četvrtak 29. ožujka učenici su pripremali još jedno jelo po receptu iz Portugala. Ovaj put se radilo o desertu. Učenici su ogulili i narezali 8 jabuka, kratko ih kuhali u vodi s limunovim sokom. Kuhane jabuke zasladili su medom.

Babka ili pita od krumpira

U četvrtak 11. travnja 2019. učenici OOS 2 1 i učenici petog razreda gulili su krumpir, ribali ga te u njega dodali ostale sastojke, sve dobro pomiješali i ispekli pitu od krumpira.

Učenici petog razreda su na satovima informatike napravili e-recept.

Kekse od cimeta

U utorak, 7. svibnja 2019. učenici OOS A2 1 i učenici 5. razreda mijesili su i pekli kekse prema receptu iz Poljske. Kekse su bile vrlo ukusne i zaradile skoro čistu peticu.

R. Kos

Knjiga recepata hrvatskih jela

Culinary book of Croatian dishes

Book titled 'Culinary book'
Skip to content