Glavni cilj projekta je suradnja škola koje su uključene u Erasmus+ projekt kako bi se učenicima omogućilo međusobno upoznavanje prije mobilnosti. Projekt će trajati od listopada 2018. do listopada 2019. godine.
Za vrijeme provedbe projekta sudionici će raspravljati o lokalnim i nacionalnim tradicijskim jelima te će postavljati recepte i zadatke. Posebna pozornost pridaje se razvoju jezičnih kompetencija (samo-prezentacija, osnovne informacije o receptima i jelima itd.), digitalnih kompetencija, razvoju školskih vještina i razvoju samopouzdanja i životnih vještina.
Naš recept – štrukli
U utorak, 13. studenoga 2018. učenici OOS A2 1 i učenici 5.razreda pripremali su svoje prvo jelo čiji će recept poslati školama partnerima.
Odlučili su se za pripremu zagorskih štrukli od jabuka. Svaki korak u pripremi marljivo su zabilježili fotoaparatom i kamerom kako bi napravili slikovni recept.
Svi su s veseljem sudjelovali u pripremi kolača.
Pripremali smo Scones
U utorak 27. studenoga 2018. u kuhinji polaznika radne okupacije bilo je vrlo živo. Učenici OOS A2 1 i 5.razreda pripremali su Scones – kolačiće po receptu škole partnera iz Engleske.
Kolačići su svima bili ukusni i dobili su čistu peticu.
Yorkshire puddings
Učenici OOS A2 1 i učenici 5. razreda isprobali su još jedan engleski recept. U utorak 11. prosinca 2018. pripremali su Yorkshire puding, a ime jela (puding) stvorilo je kod učenika krivu predodžbu kako će gotovo jelo izgledati. Zaključili su da je ovaj puding okusom sličniji našim palačinkama nego pudingu. I puding je dobio visoke ocjene.
Purica s mlincima
Nezaobilazno jelo našeg zavičaja svakako je purica s mlincima, a naći će se na mnogim stolovima u ovo blagdansko vrijeme. Zato su učenici OOS A2 1 i 5. razreda u utorak 18. prosinca 2018. zasukali rukave. I dok se purica pekla u pećnici, oni su marljivo mijesili, valjali i pekli mlince.
Fritule
Nakon zimskog odmora, učenici 5.razreda su u utorak 15. siječnja 2019. mijesili i pripremali Istarske fritule. Sve su marljivo snimili fotoaparatom i videokamerom kako bi napravili slikovni recept i video upute za pripremu slastice.
Prežgana juha
U tradicionalna hrvatska jela odlučili smo uvrstiti i prežganu juhu. Ovu juhu nekada su jeli mnogi težaci prije odlaska na težak posao, a pomaže i kod probavnih tegoba.
24. siječnja 2019. juhu su pripremali učenici OOS A2 1 i 5.razreda.
Kukuruzna zlevka
U ponudu naših recepata uvrstili smo još jedno slatko jelo – kukuruznu zlevku. Ovo jednostavno starinsko jelo pripremio je Ivan, učenik OOS A2 1, a njime su se zasladili svi učenici 5.razreda.
Boiled apples with cane honey
U četvrtak 29. ožujka učenici su pripremali još jedno jelo po receptu iz Portugala. Ovaj put se radilo o desertu. Učenici su ogulili i narezali 8 jabuka, kratko ih kuhali u vodi s limunovim sokom. Kuhane jabuke zasladili su medom.
Babka ili pita od krumpira
U četvrtak 11. travnja 2019. učenici OOS 2 1 i učenici petog razreda gulili su krumpir, ribali ga te u njega dodali ostale sastojke, sve dobro pomiješali i ispekli pitu od krumpira.
Učenici petog razreda su na satovima informatike napravili e-recept.