Učiteljice Renata Kos i Natalija Luić zajedno sa svojim učenicima surađuju s Osnovnom šolom Roje, Domžale iz Slovenije u projektu Kulinarična predstavitev države/Culinary presentation of the country/Kulinarsko predstavljanje države. Cilj projekta je predstaviti svoja tradicionalna jela i upoznati tradicionalna jela Slovenije.
Aktivnosti:
Mali pekari
S početkom drugog polugodišta učenici PO 5 i PO 7 upustili su se u novi projekt (eTwinning) i istraživanje što se sve jede u našim krajevima. Saznali su da su klipići karakteristično jelo za naš kraj. Stoga su u srijedu 15. siječnja u učionici domaćinstva isprobali kako se rade varaždinski klipići. Nakon čitanja slikovnog recepta, svatko je ponešto usuo u zdjelu pa isprobao mijesiti tijesto.
Dok se tijesto dizalo, učenici su vrijeme kratili igrom uloga iz priče koju im je u ponedjeljak ispričala knjižničarka. Taman nakon povratka s velikog odmora i tijesto je bilo spremno za daljnju obradu. Svatko je oblikovao mali hljepčić kojji je razvaljao valjkom i oblikovao klipć.
Da bi klipići imali lijepu zlatnu boju, učenici su im premazali jajetom.
Bio je ovo još jedan zabavan i poučan dan u školi, koji je završio finim, mekanim zalogajima klipića.
Purica z mlincima
Nastavljajući svoje istraživanje što se jede u našim krajevima učenici PO 5 i PO 7 saznali su da se jede purica z mlincima. Iako su naše bake i prabake mlince pekle na pločama štednjaka u kojima se ložilo drvima ili u krušnim pećima, a mi u školi te mogućnosti nemamo, pekli smo ih u pećnici električnog štednjaka. Sve ruke su bile vrijedne kako bi se tijesto umijesilo, a potom razvaljalo u mlince.
Odmah smo isprobali što smo ispekli pa smo dio mlinci poojeli, a dio ostavili za puricu.
U srijedu, 9. travnja, kad su mnogi bojili jaja i pripremali se za Uskrs, mi smo pekli naš komad purice. Dobro smo ga nasolili i stavili u pećnicu. Dok se purica pekla mi smo se igrali: hodali smo kao purice, sjedali u gnijezdo, lijepili purici perje.
Stigli smo napraviti i slike od otisaka naših ruku.
Natrgali smo mlince na male komade i malo ih prokuhali. A taman u vrijeme ručka bila je gotova i purica pa smo njome i mlincima omastili brk!
Žganci
Jelo koje se često jede za doručak ili večeru su žganci. Ovo jelo je brzo i lako za pripremu pa smo u srijedu 21. svibnja u našoj učionici domaćinstva učili kako se ono priprema. Od kukuruznog brašna i vode skuhali smo žgance te ih servirali s toplim mlijekom. Ovo jelo mogu jesti i učenici koji u svojoj prehrani moraju izbjegavati gluten. Gotovo svi su tražili repete!
Zagorski štrukli
Za kraj ovogodišnje sezone pripreme jela našeg kraja opet smo mijesili i valjali. Pripremili smo Zagorske štrukle sa sirom. Svi su vrijedno mijesili i valjali tijesto, a onda nadjevanje i rezanje prepustili učiteljici. Učenici u kolicima sudjelovali su u završnoj fazi – razmazivanju vrhnja po štruklima. Doki smo čekali da se štrukli ispeku, pogledali smo priredbu povodom Dana Centra.
Mljac, mljac, baš smo ih fino napravili.
Kukuruzna zlevka
Naša eTwinning suradnja s OŠ Roje nastavlja se i u školskoj godini 2014./2015. Ove godine “kuhari” su učenici OOS 6 (prošlogodišnji PO 5) i učenici 6. b razreda kojima je to prvo sudjelovanje u međunarodnom projektu. Učenici će pripremati tradicionalna jela našeg kraja jednom mjesečno.
Prvo ovogodišnje jelo je “Kukuruzna zlevka” u čijoj su pripremi sudjelovali svi učenici i pri tom se dobro zabavili i uživali u slatkim zalogajima.
Kisela repa s grahom
Jesen osim lijepih boja nosi i pregršt plodova koji se spremaju za zimu. U našim krajevima kiseli se razno povrće pa smo u listopadu za naše partnere u Sloveniji pripremali grah i repu. Da bi repa bila primamljivija kuhali smo je zajedno s domaćim kobasicama. Kako bi nam vrijeme brže prošlo dok čekamo da se jelo skuha, prepoznavali smo zvukove raznih instrumenata i slijedili ih zavezanih očiju. Repa je brzo bila kuhana pa smo narezali kobasice, dodali grah iz konzerve, zapršku i vrhnje.
Neki su po prvi puta u životu kušali ovo jelo i zaključili da je ukusno.
Palačinke
U srijedu 12, studenog učenici 6. b razreda i učenici OOS 6 su nakon velikog odmora preuzeli ulogu kuhara. Neki od njih su razbijali jaja, neki dodali šećer, brašno, ulje, mlijeko pa su tako zajedničkim snagama pripremili smjesu za palačinke. S više ili manje uspjeha svatko je ispekao barem jednu palačinku. Iako su se neki hvalili kako su vješti u tom poslu, okretanje palačinki bacanjem u zrak je ipak izostalo. Svatko je i nadjenuo svoju plačinku ili pekmezom ili čokoladnim namazom i bananama. Zaključili smo da bi ovu aktivnost bilo dobro prakticirati barem jednom mjesečno.
Keksići
U cijelom Centru prevladava blagdansko ozračje. Razredni panoi puni su čizmica, borića, izrađuju se čestitke, ukrasi … Učenici OOS 6 i 6. b razreda su u srijedu 10. prosinca umijesili tijesto i prigodnim oblicima (kuglica, bor, snjegović) izrezivali tijesto u keksiće. Tako su dodali još jedan recept u svoju eTwinning kuharicu.
Krumpir i čurke
Zima je u Zagorju (bila) doba kolinja pa su tavani i ledenice bili puni mesnih delicija koje su se kasnije našle na stolu. Prvo u pećnici, a poslije na stolu, naših eTwinnera kao predstavnik tradicionalnog jela našle su se i krvavice (čurke/devenice) koje je upotpunio krumpir pečen u pećnici. I dok su mlađi samo prali i rezali krumpir, šestaši su ga i gulili. A da bi ručak bio potpun, meni je dopunjen Čupavcima koje su mlađi učenici ispekli ranije.
Krpice sa zeljem
U srijedu 29. travnja učenici 6. b i OOS 6 okupili su se u kuhinji kako bi pripremili još jedno jelo i predstavili ga Sloveniji. Odmah po dolasku u kuhinju “zasukali su rukave” i bacili se na posao. Prvo je trebalo razbiti jaja, dodati sol i brašno te umijesiti tijesto za krpice. Gotovo tijesto učenici su odmah tanjili valjkom i rezali na “krpice”. Taj posao oduzeo je dosta vremena, ali bilo je zabavno. Neki su prvi puta radili domaću tjesteninu. Kad je bio narezan i posljednji komadić tijesta, Milan je očistio i narezao luk te ubacio u veliku posudu. Dok je luk poprimao zlatno-žutu boju, nekolicina spretnijih učenika rezale je zelje. Kad je i zelje završilo u loncu, učenici su kratili vrijeme u razgovoru, igri i gledanju crtića. Taman u vrijeme ručka krpice sa zeljem našle su se u tanjurima, a da su bile ukusne pokazali su prazni tanjuri i lonci.
Roštiljada
Učenici 6. b, učenici odgojno-obrazovne skupine 6, asistenti i njihove razrednice obilježili su kraj školske godine i zajedničko kuhanje u sklopu projekta “Kulinarsko predstavljanje države” zajedničkom roštiljadom na velikoj terasi “Brod”.
Učenici su sami sudjelovali u pripremi ražnjića i pljeskavica, a na roštolju su svoje mjesto našle i hrenovke bez glutena. Učenici šestog razreda pripremili su rajčice, krastavce i papriku za salatu, a učitelj Dejan pripomogao je u paljenju roštilja i pečenju.
Nakon finih mesnih zalogaja učenici su se počastili voćnom tortom koju je pripremila profesorica Gita.
Prežgana juha
U ponedjeljak 29. veljače 2016. učenici 7. b i OOS 8 našli su se u kuhinji kako bi pripremili još jedno jelo našega kraja – prežganu juhu. Dok su neki pržili zapršku, drugi su s više ili manje uspjeha razbijali i mutili jaja. Da juha ne bi bila dijetalna, dodali su u njih domaće kobasice.
Žemljača
Učenici OOS 8 i 7.b našli su se 15. 4. 2016. u kuhinji kako bi pripremili još jedno staro zaboravljeno jelo. Pripremali su desert od starog kruha, mlijeka, jaja i šećera, poznatog kao Žemljača. Nitko od njih do sada nije ni kušao to jelo, a kamoli ga pripremao. Zaključili su da je ukusno i da bi ga mogli pripremati i doma.
R. Kos